Et interview om træ

En gang imellem får jeg en henvendelse om mit arbejde med træ. Nogle gange vil en journalist gerne spørge om nogle ting, andre gang vil studerende skrive en opgave, og ind imellem er der tale om input til en bog, ja det kan også være noget helt andet. De fleste henvendelser er så målrettede, at de ikke har interesse for andre end spørgeren, men for nylig faldt jeg over nedenstående spørgsmål – og svar - fra og til en journalist. Formålet var meget nicheorienteret, men trods det svarer spørgsmålene til mange, jeg har fået i mere eller mindre samme form, så nedenfor kommer de med tilhørende svar.. 

Du arbejder med et miks af ædelmetal og andre materialer. Inspirerer materialerne designet eller er det omvendt?

For mig er inspiration en kombination af materialer og andre kilder, f.eks. er jeg inspireret af træet og dets evne til at bukke, men måden at bukke træet på er inspireret af noget andet. Ofte kommer inspirationen fra det maritime eller fra genstande, hvor træ traditionelt har været benyttet, f.eks. møbler.

Træ bliver ofte opfattet som kompakt og hårdt, formoder jeg, men du får det til at virke flydende og delikat, hvordan opnår du det?

Selvom træ ofte bliver brugt som et kompakt materiale, er der en lang tradition for bukket træ og flydende linjer, f.eks. i træbåde og møbler. Den teknik, jeg benytter, er den samme, som benyttes til nogle møbler, og fordi jeg arbejder i meget mindre dimensioner, bliver mine buk meget små.

Hvad kan du bedst lide ved at arbejde med træ?

For mig er træ specielt, måske fordi min farfar var snedker, og jeg har kendt træ hele mit liv, måske fordi det hænger så meget sammen med naturen. Jeg er ikke sikker på, hvad jeg bedst kan lide ved det, men jeg sætter stor pris på forskelligheden, altså at forskellige træarter gerne vil forskellige ting, nogle vil gerne bukke, andre er gode at skære i og så videre, og det er op til os at finde den rigtige måde at benytte hver slags. Jeg holder også af træets holdbarhed, ofte bliver det smukkere med alderen, og så er det en naturlig ressource, dog er det vigtigt at nævne, at nogle arter skal have lov at blive, hvor de er. Dem skal vi ikke bruge – bortset fra at beundre dem på afstand.

Har du en slags træ, du foretrækker? Hvilket træ er det nemmeste at arbejde med, og hvilket, synes du, er mest udfordrende?

Det er ikke sådan, at jeg foretrækker en speciel slag træ, det drejer sig  mere om at finde det træ, der passer bedst til mit design. Når jeg bukker træ, foretrækker jeg bøg og kirsebær, men til andre opgaver ar det andre arter, der er de bedste, helt afhængigt af den teknik og det udtryk jeg benytter.

Føler du, at træ fortæller en historie, måske i højere grad end andre materialer?

Vel i de fleste tilfælde fortæller træ en god historie, det er en del af naturen, noget vi alle kender, kan nyde og har behov for for at leve. Når det benyttes til produkter, forbinder vi os måske til det på en anden måde, end vi gør til kunstige materialer. Andre materialer fortæller også gode historier, men måske er træ en tættere del af alles liv, tænk blot på alle talemåderne og ordsprogene hvor træ indgår.

Hvad holder du af ved at skabe smykker, og hvad har været dit favorit smykke/-kollektion indtil videre?

Når jeg skaber smykker, har jeg en frihed til at udforske former og materialer, som jeg elsker. Jeg er nysgerrig og det passer mig, at jeg får lov at lære forskellige materialer at kende. Jeg elsker også det tredimensionelle ved smykker, det giver mange muligheder for at fremstille små skulpturer, der kan ses fra mange vinkler. Når jeg laver et smykke, der fungerer som en skulptur både med og uden et menneske, synes jeg, det er lykkes.

Jeg har flere favoritter, en er et utraditionelt armbånd, der virker skrøbeligt, men er stærkt, et andet en serie inspireret af gamle træstrimler med bogstaver, der er nogle af de ældste fundne ”dokumenter” med skrift.

Hvad arbejder du med i øjeblikket?

Jeg arbejder på en bestilling, som er et meget stort træarmbånd. Træets lethed gør det muligt at fremstille meget store smykker, udfordringen og legen er at finde de rigtige buk og få balancen rigtig. Jeg er også fascineret af bevægelse i øjeblikket, og arbejder med bevægelse i smykker. Der er tale om andre materialer end træ, men senere hen har jeg planer om at indarbejde bevægelse i træet.

← Tidligere indlæg Nyere indlæg →