Størrelsesguide

Størrelsesguide

Størrelser

Ringe

Størrelsen på en ring er et nummer, typisk mellem 41 og 73, når der er tale om ringe til voksne. Nummeret svarer til ringens indre omkreds målt i millimeter.

Hvis du ikke kender din ringstørrelse, kan du finde den ved hjælp af en ring, der passer dig godt. Du måler den den indvendige omkreds, og det kan gøres på flere måder:

  • Lad en tynd ikke elastisk tråd følge ringen indvendigt (eventuelt med lidt hjælp af tape) og mål efterfølgende længden på tråden.
  • Brug en skydelære til at måle den indre diameter i millimeter. Herefter findes størrelsen ved at gange diameteren med 22 og dividere den med 7.

Du kan også måle din finger ved at sno et bånd om fingeren og markere en omgang, så du kan måle, hvor lang omgangen er. Båndet skal ikke være elastisk, så brug f.eks. et bånd af papir eller gavebånd.

Det er naturligvis også muligt at få en professionel til at måle ringstørrelsen. Jeg kan gøre det, og det kan de fleste smykkekunstnere også.

Uanset målemetode, så er det altid vigtigt at være opmærksom på:

  • Højre og venstre hånds fingre er ofte lidt forskellige
  • Ens fingre ændrer størrelse med vejret, de er lidt mindre når det er koldt, og lidt større, når det er varmt.
  • En bred ring føles strammere end en tynd ring. Ofte vil det være fornuftigt at vælge nummeret større ved en bred ring.
  • Ringen skal være stor nok til at passere knoen, samtidigt med at den sidder tæt nok til ikke at glide af.
  • Ringe, der ikke er runde, men f.eks. tre- eller firkantede tilpasses individuelt.

Nogle gange er en ring en gave, og der hjælper det IKKE at vise et billede eller en beskrivelse a la ”Hun har meget slanke fingre” eller ”Han er meget stærk”. Hvis man ikke har en størrelse, er det bedste en ring, der allerede passer ham/hende, altså modtageren. Kan det ikke lade sig gøre at låne en ring til at tage med, så prøv at lån den længe nok til at tegne ringens indre cirkel på et stykke papir og kom med det.

Det med, at en rings indre omkreds målt i millimeter svarer til ringens størrelse, gælder i Danmark, men er ikke en international standard. I mange lande opgøres størrelserne anderledes, f.eks. benytter England alfabetet som mål, og der svarer en dansk str. 54 ca. til N ½. 

Der findes et redskab til at måle ringstørrelser, og det hedder et ringmål. Mit er her, og hver ring svarer til en størrelse.

Ringmaal

Armringe

Armringe er lukkede armbånd, så der er det ikke størrelsen af håndleddet, der er mål. Det er i stedet målet over knoerne, når hånden er foldet. Dvs.:

  • Omkredsen over knoerne måles med et målebånd, når tommelen er puttet ind i hånden, som det gøres, når hånden puttes igennem en ring.
  • Armringene i træ er lidt fleksible, så selvom den foldede hånd ikke er helt rund, så kan armringen skydes over hånden.